Wednesday, 13 August 2008

Masih Menanti

Malaysia masih menanti kilauan emas yang pertama di Sukan Olimpik. Bukan mudah untuk menggapai kilauan emas terutama di peringkat Sukan Olimpik ini. Esok perseorangan lelaki badminton negara Lee Chong Wei akan menentang Sony Dwi Koncoro dari Indonesia pada jam 11.30 di peringkat suku akhir. Harapan yang diletakkan dibahu Chong Wei memanglah tinggi dan di harap beliau mampu untuk melakukan yang terbaik. Skuad Trio memanah negara hanya mampu ke peringkat separuh akhir sahaja. Pemain Korea mendominasi bagi acara memanah dan permainan ini memerlukan tumpuan atau fokus yang tinggi.

Kedudukan pingat memperlihatkan China menguasai pungutan emas iaitu 17 pingat diikuti Amerika Syarikat 10 pingat. Kedudukan mungkin akan berubah apabila acara olahraga bermula pada hari jumaat ini di National Stadium (Stadium Sarang Burung).

Sekiranya acara tenpin bowling, bowling padang dan squash dipertandingkan di Sukan Olimpik, saya berpendapat Malaysia mempunyai peluang yang amat cerah untuk meraih pingat emas berdasarkan pencapaiannya di peringkat antarabangsa. Tidak dinafikan lagi Malaysia memiliki pemain nombor satu dunia bagi squash wanita dan pemain-pemain bowling yang telah mengegarkan dunia. Kita tetap berusaha dan menanti sukan-sukan ini akan dipertandingan di temasya olimpik pada satu hari nanti, insyaallah.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: