Friday, 15 August 2008

Peringkat Akhir Memanah Wanita

Memanah sering dikaitkan dengan aktiviti memburu pada zaman silam. Ini dapat kita lihat di dalam cerita-cerita lama di Eropah dan England khususnya pada zaman Robin Hood. Ianya juga digunakan sebagai senjata di dalam peperangan sewaktu zaman tersebut. Kini memanah telah menjadi sukan yang diiktiraf di peringkat dunia.

Semalam saya sempat menyaksikan perlawanan akhir memanah wanita. Ini merupakan pertama kali bagi saya menyaksikan perlawanan akhir sukan memanah dan tertarik dengan permainan tersebut. Perlawanan adalah di antara Park Sung-Hyun dari Korea dengan Zhang Juan Juan dari China (Gambar atas). Pengiraan dalam sukan ini adalah mudah apabila peserta di beri 12 arrow untuk mengutip mata. Peserta yang mengutip mata tertinggi akan dikira sebagai pemenang. Di dalam pertemuan tersebut persaingan amat sengit apabila Park Sung-Hyun telah mendahului Zhang pada 6 arrow yang pertama dan akhirnya Zhang Juan Juan berjaya menewaskan Park Sung-Hyun 110-109 dan seterusnya merangkul pingat emas. Terdahulu di peringkat separuh akhir, Zhang telah menewaskan pemain nombor satu dunia Yun Ok-hee dari Korea 115-109.

Sukan ini mempunyai potensi yang baik untuk atlet di negara kita kerana ianya tidak memerlukan fizikal yang besar atau bertubuh sasa seperti sesetengah sukan . Kekuatan mental memainkan peranan yang penting bagi menentukan kejayaan. Saya fikir kita mampu pergi jauh sekiranya tumpuan khusus dari aspek pembangunan di peringkat akar umbi lagi serta menggalakkan ramai pelajar-pelajar menceburi sukan ini.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: