Friday, 17 October 2008

Perkhabaran dari Senayan, Jakarta

Petang kelmarin saya bersama pasukan Malaysia selamat sampai di Jakarta pada jam 5.25 petang waktu tempatan. Ini merupakan kali pertama saya diberi tugasan sebagai Pengurus Pasukan Skuad Elit Kebangsaan dan ianya satu tanggungjawab dan amanah yang berat untuk dipikul. Walau apapun kesemua pemain yang mengikuti kejohanan ini pernah bersama saya sewaktu menjadi Penolong Pengurus ke Sukan Asia 2006 dan Sukan Sea 2007. Proses imigresen dan bagasi berjalan lancar dan hanya mengambil masa setengah jam sahaja. Bertolak dari lapangan terbang Soekarno-hatta pada jam 6.10 petang dan tiba di hotel pengginapan pada jam 6.45 petang. Perjalanan agak lancar dan bernasib baik tiada kesesakan lalulintas seperti yang dijangka. Pemain yang mengikuti kejohanan pada kali ini adalah Alex Liew, Daniel Lim, Aaron Kong, Zulmazran, Adrian Ang, Poh Lai, Zandra Aziela, Sharon Koh dan Siti Safiyah Amirah. Pada jam 9.00 malam, pemain-pemain memulakan cabaran pertama melalui Master Qualifying dengan bermain 3 game. Venue kejohanan adah di Senayan Bowl, Plaza Senayan dan ianya mengambil masa 5 minit berjalan kaki dari Hotel Atlet Century Park.

Pada hari ini pemain bermain 3 lagi MQ untuk mendapatkan 3 percubaan yang terbaik dari 5 MQ yang diberikan kepada mereka. Esok pemain akan membuat percubaan yang terakhir dan saya berharap agar kesemua 9 orang pemain pasukan Malaysia akan layak ke peringkat yang berikutnya. Apa pun kita nantikan keputusannya esok. Perlawanan akhir akan bermula pada hari Ahad untuk blok yang pertama dan hari Isnin untuk blok kedua.

Pasukan dari Majlis Sukan Universiti-Universiti Malaysia (MASUM) juga tidak ketinggalan menyertai kejohanan ini dan mereka tiba sejak dari hari Isnin lagi. Ianya sebagai persiapan untuk menghadapi Sukan antara Universiti Asean di Kuala Lumpur.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: