Saturday, 22 November 2008

IV Commonwealth Tenpin Bowling Championship 2008

4 orang pemain dari skuad Elite dan Back-up kini berada di Belfast, Ireland untuk merentasi cabaran IV Commonwealth Tenpin Bowling Championship 2008. Mereka terdiri dari Aiman, Shafiq, Shakira dan Li Jane. Masing-masing telah bersedia untuk secara fizikal mahu pun mental untuk menghadapi kejohanan yang di adakan di arena Dundonald International Ice Bowl. Kejohanan ini diadakan pada setiap 2 tahun sejak tahun 2002 apabila ia diadakan di Scotland, 2004 diCyprus dan 2006 di Melbourne, Australia. Pencapaian terbaik negara adalah sewaktu di Cyprus pada tahun 2004 apabila pasukan negara membawa pulang 5 pingat emas iaitu Alex Liew (1 single), Shalin (1 single. 1 all-event), Zulmazran+Shalin(1 mix doubles) dan Zulmazran+Alex (1 Mens doubles). Pada tahun 2006 di Melbourne, pasukan negara hanya mampu mendapat 1 pingat emas melalui gandingan Mohd Noer Said dan Issac Russel.

Sesungguhnya harapan yang tinggi di letakkan bagi pasukan negara untuk mengulanggi kejayaan seperti di Cyprus pada tahun 2004. Walaupun acara tenpin bowling tidak di pertandingkan pada Sukan Komanwel (Kecuali di Kuala Lumpur 1998), namun pemain-pemain dari komanwel tetap berpeluang untuk bertembung pada kejohanan yang di adakan khusus untuk tenpin bowling bagi negara Komanwel. Kejayaan ini amat penting buat negara sebagai penutup tirai tahun 2008 dan semangat pemain-pemain negara seperti Shafiq dan Aiman berada pada tahap yang tinggi. Juara 2 kali Euro-Med-Storm International Master Challenge di Manila, Shafiq sudah pasti berazam untuk memburu gelaran pemain terbaik di Komanwel.

Perlawanan pertama (Single) untuk Lelaki dan Wanita akan bermula pada 24 November dan diikuti dengan acara Beregu pada 25 November 2008. Acara-acara lain yang dipertandingkan adalah Mixed Team, Mixed Doubles dan Masters. Sahabat karib Saudara BC Cheah kini berada di sana bertindak sebagai Pengurus Pasukan.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: