Saturday, 13 December 2008

Emas Pertama Buat Malaysia

Saya ingin merakam ucapan tahniah kepada pemain kebangsaan Shafiq Ridhwan Malik di atas kejayaan beliau mengutip emas pertama buat negara melalui acara perseorangan tenpin bowling di Sukan Universiti Asean yang berlangsung di Megalanes, Sunway Pyramid petang tadi. Pingat perak di menangi oleh pemain dari Thailand, Badin Lerdpiriyasakulkit dan Johan Jamaludin dari Malaysia memenangi pingat gangsa.

Seorang lagi pemain kebangsaan Nur Syakirah Yeoh hanya sekadar mendapat pingat gangsa bagi acara perseorangan wanita. Pingat emas dimenangi oleh Cherie Tan dari Singapura dan Perak oleh Saowapha Kunaksorn dari Thailand. Zatil Iman yang juga pemain Kebangsaan sekadar menduduki tempat ke tujuh.

Esok acara beregu lelaki dan wanita akan berlangsung dan keadaan lorong adalah 'Long Oil'. Kedudukan pingat setakat ini 1 emas dan 2 perak yang mana kesemuanya dari tenpin bowling. Kita mengharapkan agar pasukan Universiti Malaysia akan mendapat sekurang-kurangnya satu lagi pingat emas melalui acara beregu. Saya menjangka Nur Syakirah akan di gandingkan dengan Zatil Iman dan Shafiq akan digandingkan dengan Johan Jamaludin. Apa pun terpulang kepada jurulatih untuk menentukan gandingan yang mantap bagi memastikan kejayaan Malaysia.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: