Wednesday, 17 December 2008

Kemarau Kilauan Emas

Apa dah jadi kepada pasukan bowling Malaysia yang sedang beraksi di Sukan Universiti Asean setelah Shafiq Ridhwan mendapat emas pertama hingga ke hari ini kilauan emas kedua masih belum menjelma. Pasukan Malaysia kempunan emas lagi pada hari ini apabila kedua-dua pasukan lelaki dan wanita gagal mendapat emas bagi acara berpasukan. Pasukan lelaki sekadar mendapat pingat gangsa manakala pasukan wanita mendapat pingat perak. Pingat emas pasukan lelaki dimenangi oleh pasukan dari Thailand dan pingat emas pasukan wanita dimenangi oleh Singapura.

Saya di fahamkan sasaran adalah 4 pingat emas dan acara masih berbaki 4 acara lagi iaitu Men's & Women's Masters dan Men's & Women's All Event. Mampukah pasukan negara menyapu kesemua pingat yang ada untuk mencapai sasaran. Segalanya mungkin berlaku dan kesungguhan pemain menjadi penentu samada ianya dapat dilakukan atau tidak.

Kedudukan pingat setakat ini menyaksikan Singapura masih berada diatas selaku pendahulu dengan 5 emas 3 perak dan 1 gangsa dan diikuti Thailand 3 emas 2 perak 3 gangsa. Malaysia berada di tangga ketiga dengan 1 emas 4 perak dan 5 gangsa. Filipina satu-satunya negara yang masih belum memiliki sebarang pingat di dalam acara tenpin bowling ini.

Malaysia berada di tangga teratas bagi pungutan pingat untuk kesemua acara yang dipertandingkan dengan 32 emas 30 perak 26 gangsa diikuti Vietnam 23 emas 17 perak 9 gangsa dan tempat ketiga Indonesia 12 emas 21 perak 18 gangsa. Masih jauh lagi perjalanan kerana Kontinjen Malaysia mensasarkan 80 pingat emas pada temasya kali ini.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: