Friday, 19 December 2008

Sebutir pingat emas di penghujung

Acara tenpin bowling Sukan Universiti Asean yang berlangsung sejak jumaat yang lalu berakhir semalam dengan menyaksikan Singapura menguasai keseluruhan dengan 6 emas 3 perak dan 3 gangsa. Thailand berada ditempat kedua dengan pungutan 5 emas 3 perak 4 gangsa. Malaysia hanya mampu berada di tempat ketiga dengan 2 emas 7 perak 6 gangsa. Zatil Iman menutup tirai pungutan emas Malaysia apabila beliau memenangi acara Master's Women. Acara Master's Men pula dimenangi oleh Sithiphol Kunaksorn dari Thailand. Zatil Iman gagal untuk memunggut satu lagi pingat emas menerusi acara All-event di mana beliau mendapat pingat perak. Pingat emas dimenangi oleh Cherie Tan dari Singapura. Sithiphol dari Tahiland sekali lagi naik ke podium untuk pingat emas kedua beliau di hari terakhir bagi acara Men's All-event.

Apa pun tahniah buat Shafiq dan Zatil kerana mengutip pingat emas pada temasya Sukan Universiti Asean pada kali ini. Jika dilihat dari pungutan, Malaysia mempunyai banyak peluang dan berakhir dengan pingat perak. Jumlah pungutan pingat yang tidak memberangsangkan ini perlu menjadi perhatian pengurusan pasukan bowling Malaysia. Ditambah dengan kehadiran hanya 3 pasukan sahaja yang menyertai acara ini (tidak termasuk tuan rumah), ianya dianggap dibawah pencapaian yang sebenar. Namun jurulatih pasukan mempunyai alasan yang tersendiri mengapa skuad kali ini gagal menyengat walaupun di hari pertama ia kelihatan seperti bakal menguasai kejohanan. Pingat emas pertama yang dikutip oleh Shafiq di hari pertama diibarat sebagai amaran awal kepada semua pasukan yang lain bahawa Malaysia bakal mengegarkan arena bowling Sunway. Semangat pasukan yang membara itu tidak berpanjangan dan Malaysia gagal untuk mengutip pingat emas sehingga ke hari terakhir apabila Zatil Iman menjuarai acara Master's.

Saya berharap agar lebih banyak negara akan menyertai acara tenpin bowling pada temasya sukan yang akan datang. Kita tidak dapat menyaksikan kemeriahan acara sukan tersebut dengan hanya empat pasukan. Penganjur perlu menetapkan bilangan minimum pasukan samada ianya perlu diteruskan atau tidak. Jika sekadar 2 pasukan bermain untuk sesuatu acara, sebagai contohnya silat, maka ianya tidak memberi saingan yang sebenar. Oleh itu perlu di wujudkan bilangan minimum pasukan untuk sesuatu acara itu sebelum ianya di pertandingkan.

Kepada pasukan Malaysia, syabas di atas usaha dan keringat yang telah dilakukan dan cuba lagi di masa atau di temasya yang akan datang.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: