Wednesday, 10 December 2008

Sukan Universiti Asean ke-14

Malaysia menjadi hos untuk Sukan Universiti Asean ke-14 yang akan berlangsung pada 11-21 Disember 2008. Sebanyak 22 acara sukan dipertandingkan dengan menawarkan 222 pingat. 10 buah negara Asean yang terdiri dari Thailand, Singapura, Indonesia, Filipina, Vietnam Brunei, Timor Leste, Laos, Kemboja dan tuan rumah Malaysia akan bertarung menghadapi cabaran sukan ini. Peserta adalah terdiri dari pelajar universiti-universiti negara yang berkenaan dan mereka ini akan diberi pendedahan di peringkat antarabangsa. Semalam Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Dr. Zulkefli A. Hassan sewaktu melakukan pelancaran perkampungan sukan IOI Resort berkata Sukan ini memberi peluang untuk ahli sukan universiti Asean untuk bersama-sama mencabar antara satu sama laian dalam semangat Asean dan semangat itu selaras dengan slogan sukan tersebut " Bersama-sama kita mencapai bintang". Semangat Asean ini harus dipupuk sejak dari awal lagi agar ianya dapat berkembang dengan lebih erat lagi di masa akan datang. Para peserta juga dapat merasakan semangat ini seperti mereka menyertai Sukan Sea.

Malaysia telah menjadi hos buat kali yang ketiga dan tugas selaku Chef de Mission telah di amanahkan kepada Datuk Prof Dr. Alias Mohd Noor yang juga merupakan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Kontinjen Malaysia meletakkan sasaran 80 pingat emas pada kejohanan kali ini dan pada Sukan Universiti Asean di Vietnam pada tahun 2006, Malaysia memperoleh 7 emas 19 Perak dan 37 gangsa.

Pasukan Bowling akan memulakan sesi latihan rasmi (official practice) esok dan saya difahamkan hanya 4 buah negara sahaja yang mengambil bahagian bagi acara bowling ini iaitu Singapura, Thailand, Filipina dan Malaysia. 3 orang pemain negara menyertai pasukan universiti ini iaitu Shafiq Redhwan Malik, Mohd Noer dan Zatil Iman. Bowling menawarkan 13 pingat dan acara pertama akan berlangsung pada hari Sabtu ini.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: