Friday, 16 January 2009

Kejohanan Antara Negeri ke-22

Pada hari Rabu yang lalu berakhir sudah Kejohanan Antara Negeri ke-22( National Interstate Championship) yang berlangsung di Sunway Megalanes, Petaling Jaya. Pasukan Tenpin Bowlling Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah berjaya meraih 3 pingat emas, 1 perak dan 3 gangsa. Pingat emas diperolehi menerusi acara beregu lelaki (Shafiq Ridhwan dan Syimir Abdul Razak), berpasukan lelaki ( Qusyairi, Yusof, Faliq Aimran dan Firdaus) dan all-event wanita (Cheryl Cheong).

Pada keseluruhannya, pasukan WPKL menduduki tempat ketiga dibelakang Pulau Pinang yang menduduki tempat kedua. Juara keseluruhan seperti yang dijangka adalah Selangor. Walaubagaimanapun dari segi pungutuan pingat menampakkan kemerosotan pasukan Selangor yang hanya mendapat 4 pingat emas dengan 40 mata. Pasukan WPKL hanya ketinggalan 3 mata di belakang Pulau Pinang. Pasukan WPKL pada tahun lalu berjaya meraih 4 emas 2 Perak dan 1 Gangsa serta menduduki tempat kedua bagi acara keseluruhan.

Ketiadaan beberapa pasukan seperti Sarawak, Labuan dan Kelantan menampakkan sedikit kesuraman pada temasya kali ini. Pasukan-pasukan ini tidak dapat menyertai kejohanan pada kali ini kerana masalah kekangan kewangan. Sarawak mempunyai ramai pemain-pemain yang hebat dan pada tahun yang lalu pasukan Sarawak menduduki tempat ketiga keseluruhan dibelakang WPKL. Namun situasi ini amat merugikan para pemain di negeri yang terbabit, apatah lagi kejohanan ini hanya diadakan sekali setahun dan inilah masanya untuk pemain mempamerkan kehebatan di peringkat kebangsaan.

Pada tahun ini juga menyaksikan ramai pemain-pemain senior beraksi dalam Men's Category. Hanya beberapa negeri sahaja yang menyenaraikan pemain program sukan prestasi tinggi di dalam kategori ini. Ini hanyalah strategi bagi setiap negeri untuk memperoleh kejayaan dan saya berpandangan ramai lagi pemain-pemain di dalam program yang perlu di beri pendedahan di peringkat kebangsaan ini.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: