Saturday, 25 April 2009

JTi Walk A Hunt 2009
Pagi tadi saya bersama rakan-rakan iaitu Haizam dan Razif telah berkesempatan untuk menyertai JTi Walk A Hunt 2009 yang diadakan di Le Meridien, KL Sentral. Ramai rakan-rakan dari agensi lain seperti Bomba, Agensi Atom, MITI, MIDA dan Polis turut serta menjayakan aktiviti ini. Ianya merupakan kali kedua aktiviti ini diadakan dan jika anda semua ingat, saya ada melaporkan aktiviti ini pada 5 April 2008 yang mana ianya diadakan di KLCC.

Kali ini ianya berbeza sedikit di mana para peserta bersarapan seawal jam 7.30 pagi di Le Meridien dan mula bergerak dengan menaiki LRT KL Sentral menuju ke stesen Masjid Jamek. Starting Point bermula di OCBC Stesen Masjid Jamek dan para peserta berjalan sehingga ke Mid Point iaitu di Stesen Monorail Medan Tuanku yang bersebelahan dengan Hotel Sheraton. Dari sana peserta dibekalkan dengan soalan pusingan kedua dan berjalan sehingga ke Stesen LRT Masjid Jamek melalui sepanjang Jalan Tuanku Abdul Rahman untuk mencari jawapan. Keseluruhannya mengambil masa 3 jam dan perlu sampai semula ke Le Meridien pada atau sebelum 12.15 tgh.

Secara keseluruhannya saya bersama ahli pasukan yang terdiri dari Haizam dan Razif merasakan cabaran yang amat hebat pada tahun ini kerana soalan yang dikemukakan amat mengelirukan dan kami terpaksa mengambil masa yang agak lama. Perjalanan agak jauh dan sangat letih. Saya merasakan ianya sangat letih dari bermain golf 9 lubang dengan berjalan kaki. Namun segalanya dapat diatasi dengan kerjasama dan semangat berpasukan dikalangan kami semua. Soalan yang dikemukakan pada tahun lalu agak mudah dan mengambil masa yang singkat untuk dihabiskan. Namun ini yang dinamakan cabaran dan ianya menguji ketahan mental dan fizikal.

Diakhir pertandingan semuanya menikmati jamuan makan tengahhari di Le Meridien. Tiada satu pun pasukan dari KDRM yang menduduki 3 tempat teratas. Namun masing-masing telah menanamkan azam untuk mencuba lagi di tahun akan datang. Insyaallah.

Mohd Hisham Mohd Nor.


1 comment:

RaYzeef said...

http://1972malaya.blogspot.com/2009/04/treasure-hunt-jti-part-2.html