Thursday, 23 April 2009

Sukan Wilayah Persekutuan

Majlis Sukan Wilayah Persekutuan akan menganjurkan Sukan Wilayah Persekutuan (SWiP) pada bulan Jun ini. Beberapa sukan yang akan dipertandingkan pada Sukma 2010 dijangka akan dipertandingkan pada SWiP nanti. Ini merupakan kali kedua SWiP dianjurkan dan kali pertama adalah pada tahun 2007.

Acara Tenpin Bowling tidak ketinggalan dalam Sukan SWiP pada kali ini dan ianya bakal akan dilangsungkan pada 10-13 Jun di Megalanes Endah Parade. Sebanyak lebih 15 pasukan akan bertanding pada pertandingan kali ini dan ianya terdiri dari pasukan Remaja Kebangsaan yang terdiri dari pemain asal Kuala Lumpur, pemain program sukan prestasi tinggi MSN dan MSWP serta pemain dari program Megalanes Kuala Lumpur. Pasukan Wilayah Persekutuan Labuan juga telah mengesahkan untuk turut serta pada kejohanan kali ini.

Saya juga turut mempersiapkan 2 pasukan lelaki dan 1 pasukan wanita dari program sukan prestasi tinggi Wilayah Persekutuan. SWiP adalah merupakan landasan bagi menyaksikan serta menilai tahap prestasi pemain sebelum mereka terpilih untuk menyertai sesi latihan Sukma 2010. Secara peribadi saya merasakan prestasi pemain Wilayah Persekutuan semakin matang dan mereka semakin menunjukkan peningkatan dalam permainan. Ini adalah kerana banyak pendedahan yang telah diberikan kepada pemain termasuk menyertai kejohanan yang bertaraf kebangsaan.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: