Sunday, 26 July 2009

Aksi Cemerlang Pemain Pelapis

Sirkit Remaja Kebangsaan Peringkat Negeri Selangor telah berlangsung pada 24 Julai dan berakhir pada hari ini. Pusingan kali ini dihoskan oleh Negeri Selangor dan berlansung di Megalane Sunway, Sunway Pyramid.

Saya telah meluangkan masa selama 2 hari iaitu sejak petang jumaat dimana acara Boys Graded sedang berlangsung. Seramai 5 orang pemain pelapis dibawah kndalian saya telah beraksi dalam kategori ini dan mereka ialah Syaffique Ikhwan, Nur Shafiq, Amirul Fahmi, Muhammad Amirul dan Ian Tan Jun-Fei. Muhamad Amirul dan Nur Shafiq telah melayakkan diri ke pusingan ke-2 pada hari Sabtu. Mereka bermain 8 game dipusingan pertama dan menyaksikan Nur Shafiq bermain average 185 dan Muhammad Amirul 190.

Bagi acara Boy Open, hanya seorang saya pemain pelapis iaitu Yap Sai Mun. Beliau telah beraksi dengan cemerlang pada pusingan pertama dan melayakkan diri kepusingan ke-2 dengan bermain average 210. Saya amat berpuashati dengan persembahan beliau dan telah menunjukkan kesunggahan serta memberi tumpuan dari game pertama hingga game ke lapan.

Dalam pusingan ke-2 bagi acara Boys Graded, Muhammad Nur Syafiq telah bermain cemerlang jika dibandingkan dipusingan pertama apabila mencatatkan average 195 manakala Muhamad Amirul sekadar mencatatkan average 178. Walaupun tidak layak ke pusingan akhir Step Ladder, namun saya berpuashati diatas kesungguhan mereka kerana baru 4 bulan mengikuti program ini

Boys Open pula menyaksikan persembahan yang agak muram dari Yap Sai Mun. Beliau mencatatkan 222,162,221,178,190 dan 244. Kejatuhan pada game kedua telah membuatkan beliau mengigit jari apabila berada ditempat ke-11. Hanya 8 pemain sahaja yang akan dipilih ke perlawanan akhir Step Ladder dan beliau sekadar memelukan 28 pin untuk berada ditangga ke-8.

Walaubagaimanapun, saya berpuashati dengan persembahan pemain serta kesungguhan yang ditunjukkan pada kejohanan kali ini dan mereka perlu bekerja dengan lebih keras selepas ini bagi memastikan prestasi sentiasa berada ditahap yang teratas.

Kategori Girls Graded pula menyaksikan kedua-dua puteri bowling pelapis iaitu Syazana Lokman dan Syakeira Abdul Ghani gagal melayakkan diri kepusingan kedua. Banyak pendedahan yang perlu diberi kepada pemain-pemain ini agar mereka dapat bersaing di peringkat yang lebih tinggi.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: