Saturday, 15 August 2009

Squash diketepikan

Melalui Buletin Utama, segmen sukan malam tadi telah menyiarkan keputusan IOC berhubung penerimaan squash ke Olimpik. Ini kekecewaan kali kedua rakan sukan dan peminat squash untuk melihat sukan itu beraksi ke Sukan Olimpik 2016. Squash telah gagal ke Sukan Olimpik 2012 di London, namun pelbagai usaha telah dilakukan oleh Badan Dunia Squash untuk melihat ia sampai ke peringkat Sukan yang tertinggi di dunia.

Saya pasti sahabat saya iaitu Datuk A. Sani Karim, Presiden SRAM dan juga Presiden Persekutuan Squash Asia merasa hampa dengan keputusan ini. Begitu juga dengan pemain nombor satu wanita dunia, Datuk Nicole David yang pasti kecewa kerana beliau juga terlibat secara langsung dalam kempen melobi sukan ini ke Olimpik.

Bagi IOC, sukan squash masih belum popular dikalangan peminat sukan dunia untuk dipertandingkan di Olimpik. Namum saya mengucapkan syabas kepada SRAM diatas usaha bersama badan dunia melobi bagi memastikan sukan squash ke Olimpik. Saya berharap supaya usaha-usaha ini diteruskan lagi di masa-masa hadapan.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: