Tuesday, 15 September 2009

Pasukan F1 Malaysia

Syabas kepada Malaysia yang menjadi pasukan yang ke-13 di dalam F1. Difahamkan pasukan ini dikenali sebagai pasukan F1 1Malaysia. Beberapa nama penting di dalam dunia korporat telah menjadi nadi kepada realitinya impian ini dan saya berharap ianya akan dapat mengegarkan nama Malaysia kerana sukan motor F1 ini mempunyai jutaan peminat diserata dunia. Dimaklumkan juga projek ini merupakan kerjasama antara proton dan lotus.

Di kala pasukan F1 Toyota ingin menarik diri dari F1 kerana kekangan kewangan di zaman kelembapan ekonomi, Malaysia mengistiharkan menubuhkan sebuah pasukan baru. Ini satu petanda yang baik serta membukti mereka mempunyai kedudukan kewangan yang cukup baik. Pastinya pelaburan dalam sukan F1 ini bukanlah satu jumlah yang kecil dan ianya melibatkan billion ringgit. Petronas, syarikat petroleum negara sendiri telah melabur berbilion dollar dalam menaja pasukan F1 BMW Sauber.

Hasilnya mungkin tidak dapat dilihat dalam waktu yang terdekat dan ianya memakan masa yang lama untuk mendapat pulangan barangkali. Saya masih ingat ketika Alex Yoong cuba untuk mendapatkan penaja bagi membolehkannya menjadi pelumba F1 negara yang pertama dalam pasukan Minardi. Segala usaha telah dibuat oleh Kementerian Belia dan Sukan untuk membantu beliau dan mujurlah Syarikat Lion Corp dengan jenama Magnum tampil untuk membantu. Hasilnya, walaupun nama Malaysia agak dikenali tetapi beliau sering berada ditempat yang tercorot atau terakhir. Adakalanya tersingkir sebelum sempat menghabiskan pusingan. Apakah isu yang sebenarnya, jentera@enjin yang digunakan atau pemandu. Ada dikalangan peminat yang mengatakan sekiranya beliau memandu jentera F1 Ferrari atau BMW, beliau boleh berada di kedudukan yang terbaik. Sejauhmana kebenaran kenyataan ini tidaklah dapat kita pastikan.

Apa yang dijanjikan enjin yang bakal dihasilkan adalah yang terbaik dan mampu memberi saingan kepada pasukan-pasukan F1 yang lain. Difahamkan beberapa nama telah dicalonkan sebagai pemandu F1 1Malaysia. Adakah Fairoz Fauzi tergolong didalam pencalonan ini? Beliau mempunyai pengalaman dalam bidang sukan lumba kereta ini apabila menyertai perlumbaan F3 dalam beberapa jelajah di Eropah. Pengalaman beliau ini boleh dijadi aset untuk beliau menggapai cita-cita menjadi pemandu F1 kelak. Ataupun ada kemungkinan Alex Yoong akan kembali beraksi berdasarkan pengalaman beliau dalam F1. Semuanya akan terjawab apabila nama-nama pemandu akan dimaklumkan atau diumumkan pada 31 Oktober ini.

Sumber penajaan merupakan sebahagian dana atau modal yang diperlukan untuk menampung kos operasi dalam sukan F1 ini. Pelaburan Petronas boleh dianggap berbaloi kerana syarikat petroleum negara ini mempunyai rangkaian pelaburan yang besar diseluruh dunia. Kita berasa bangga apabila melihat stesen minyak Petronas diluar negara, sebagai contohnya apabila saya melawat Thailand dan Vietnam, saya sungguh terharu dan bangga melihat stesen minyak Petronas berada disana. Oleh itu penajaan yang besar memainkan peranan yang penting bagi menggerakkan aktiviti ini. Penajaan F1 lebih bersifat memasarkan jenama diperingkat antarabangsa dan sudah pasti syarikat yang mempunyai rangkaian atau pelaburan antarabangsa akan menyertai pasaran ini. Adakalanya kita hanya mengenali nama atau jenama sahaja tanpa mengetahui apakah produk bagi jenama yang diiklankan.

Saya bangga dengan projek yang mendapat sokongan kerajaan ini dan sangat berharap agar segala usaha yang dikerahkan untuk tujuan ini akan dapat menaikkan nama Malaysia. Sejak Tun Dr. Mahathir berasa dari menjadi Perdana Menteri, saya merasakan ini merupakan satu keputusan besar dan membangga Malaysia yang pertama selepas beliau bersara. Sudah sekian lama tidak kedengaran projek-projek mega yang uummph!! diumumkan oleh Perdana Menteri. Jadikan pasukan-pasukan yang berjaya sebagai contoh agar kita dapat mengambil sesuatu yang dapat memberi keuntungan kepada negara kita.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: