Friday, 16 October 2009

Chef-de-mission Sukan Asia 2010

Saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada Dato’ Zolkples Embong, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara diatas pemilihan beliau sebagai Chef-de-mission ke Sukan Asia 2010 di Guangzhou. Keputusan tersebut telah diumumkankan oleh Majlis Olimpik Malaysia (OCM) kelmarin.

Dengan pemilihan tersebut, beliau telah mengambil tindakan pantas dan proaktif dengan mengarahkan persatuan sukan kebangsaan untuk menamakan pengurus pasukan masing-masing selewat-lewatnya akhir tahun ini.

Sasaran beliau adalah mengatasi pencapaian Sukan Asia di Doha, Qatar pada tahun 2006. Pada ketika itu saya turut bersama kontijen bowling selaku Penolong Pengurus pasukan tenpin bowling dan berjaya meraih 3 pingat emas selaku penyumbang terbesar untuk pingat negara. Saya percaya dengan ketegasan Dato’ Zolkples, kontijen mampu meraih keputusan yang lebih baik berbanding di Doha dan tugas berat ini perlu dipikul bersama oleh setiap pasukan yang mengambil bahagian.

MOM turut mengumumkan perlantikan Dato’ Mohd Nadzmi Salleh, Presiden BAM sebagai Ketua Kontijen Sukan Komanwel di New Delhi tahun depan.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: