Sunday, 4 October 2009

Olimpik 2016 – Rio De Janeiro

Syabas kepada Bandaraya Rio De Janeiro kerana dipilih buat pertama kalinya sebagai tuanrumah Olimpik 2016. Ianya juga merupakan penghormatan buat bumi Amerika Latin kerana pertama kalinya diadakan di di Amerika Selatan. Seluruh warga Brazil bersorak apabila diumumkan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (OIC) di Copenhagen, Denmark.

Rio De Janeiro berjaya menewaskan Madrid dalam pusingan akhir undian dan ianya merupakan kejayaan yang amat bermakna buat Presiden Brazil, Luiz Inacio Lula Da Silva. Bandaraya Chicago turut membida untuk menjadi tuan rumah bagi temasya sukan terbesar dunia itu dan wanita pertama Amerika, Michelle Obama telah berada 2 hari awal di Copenhagen untuk melobi Bandaraya Chicago sebagai tuan rumah Sukan Olimpik 2016.

brazil-topperRamai yang berpendapat ianya merupakan pemilihan yang tepat dan ianya memberi peluang kepada Brazil yang terkenal dengan sukan bolasepak untuk menimba pengalaman dalam menganjurkan sukan terbesar dunia ini. Rio De Janeiro mempunyai tempoh yang lama iaitu lebih kurang 7 tahun dari sekarang untuk membuat persiapan dan saya pasti mereka akan lebih bersedia dan tidak mensia-siakan peluang yang telah diberikan ini.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: