Friday, 18 December 2009

Hari Kebangsaan Qatar

IMG_7746 IMG_7832IMG_7828

Hari ini, 18 Disember adalah merupakan Hari Kebangsaan Qatar dan ianya merupakan hari memperingati sejarah 1878 apabila Sheikh Jasim bin Mohamed Al Thani, pengasas negara Qatar mengambilalih tampuk pemerintahan dan mengetuai negara kearah perpaduan.

Qatar pada asalnya adalah merupakan negara pengeluar mutiara yang bermutu tinggi. Telaga-telaga minyak hanya ditemui pada tahun 1940an dan sebelum itu ekonomi Qatar bergantung kepada aktiviti-aktiviti laut seperti nelayan dan mencari mutiara. Rakyat Qatar atau lebih dikenali sebagai Qatari kini hidup aman dan makmur dibawah pemerintahan Emir Qatar, Sheikh Hamad Bin Khalifa Al-Thani.

Hari Kebangsaan ini disambut meriah dengan pelbagai acara telah diatur dari pagi hingga ke malam. Pejabat-pejabat kerajaan dan swasta telah ditutup sejak hari khamis lagi. Acara-acara menarik yang bakal dianjurkan ialah perarakan, pertunjukan kereta klasik, pertunjukan hiburan dan kemuncaknya adalah pertunjukan bunga api.

Saya berharap agar dapat bersama-sama rakyat Qatar untuk menyaksikan pertunjukan bunga api pada jam 8 malam nanti. Kedudukan Qatar Bowling Centre ini berhampiran dengan kawasan yang terkenal disini iaitu Corniche dan pertunjukan bunga api tersebut boleh dilihat dengan jelas.

Persiapan Hari Kebangsaan telah diadakan sejak minggu lalu dan ruang udara Doha ini sering digegarkan dengan bunyi jet-jet pejuang yang melakukan latihan. Saya amat kagum melihat latihan ini dekendalikan kerana pesawat-pesawat pejuang tersebut terbang begitu rendah. Ianya seolah-olah dalam pertempuran peperangan.

Sekiranya berkesempatan esok, saya akan cuba merakamkan detik-detik yang bersejarah itu.

Mohd Hisham Mohd Nor.

Doha, Qatar.

No comments: