Thursday, 17 December 2009

Menikmati hidangan nasi beriyani

IMG_7696IMG_7687 IMG_7682

Petang kelmarin, setelah menghabiskan MQ yang kedua pada jam 4 petang, pemain-pemain elit negara dibawa makan ke Restoran Zarka yang terletak di bandaraya Doha. Kami dibawa dengan 2 buah kenderaan dimiliki oleh 2 orang rakyat Malaysia yang bekerja disini iaitu Zawawi(Qatar Gas) dan Razman(QTEL).

Sudah pastinya para pemain ini kelaparan setelah menghabiskan 6 game pada squad tengahari. Mereka akan membuat cubaan atau MQ yang ketiga pada jam 9.00 malam. Ada diantaranya yang belum menjamah nasi sejak tiba di Doha dan ianya termasuk penulis sendiri.

Harga makanan di Doha ini agak mahal kerana sepinggan nasi beriyani dan ayam panggang adalah QR10.00(RM9.80). Begitu juga makanan di fast food seperti Mc Donald, Burger King juga lebih mahal jika dibandingkan di Malaysia. Misalannya satu set Mc Donald (Air, Fries dan burger) berharga RM12-14. Keadaan ini sememangnya sesuai dengan pendapatan rakyat disini yang tinggi serta tiada cukai pendapatan.

Saya bagi pihak pasukan Bowling Malaysia ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada En. Zawawi dan En. Razman yang telah banyak membantu kami sepasukan dengan menghantar kami ke tempat-tempat makan di Doha. Kemudahan kedai makan disekitar hotel sememangnya tiada kecuali cafe di dalam hotel yang menyediakan makanan dengan harga yang mahal. Begitu juga di Bowling Center yang menyediakan makanan bertaraf hotel. Sepinggan Ayam panggang dan roti naan berharga RM25.00. Alhamdullilah pemain-pemain dibekalkan. elaun yang secukupnya untuk menampung kos disini.

Mohd Hisham Mohd Nor.

Doha, Qatar.

No comments: