Tuesday, 15 December 2009

Merugikan banyak pihak

Temasya Sukan Sea yang sedang berlangsung dari dari 12-19 Disember di Laos pada kali ini agak berbeza dari temasya yang diadakan sebelum ini. Sukan-sukan yang dipertandingkan telah dikurangkan dan acara-acara seperti bowling, squash serta beberapa acara lagi tidak dipertandingkan pada kali ini.

Seperkara lagi adalah isu siaran langsung yang mana pada kali ini tidak ada siaran langsung di kaca televisyen sama RTM, TV3 serta Astro. Ini semua gara-gara, negara penganjur yang memberikan hak penyiaran kepada sebuah syarikat dari Thailand. Syarikat ini telah mengenakan bayaran yang tinggi kepada negara-negara yang menyertai Sukan Sea pada kali ini. Keadaan ini akhirnya telah membuatkan negara-negara tersebut memboikot dari menyiarkan siaran langsung. Ini merupakan kali pertama Malaysia tidak menyiarkan siaran langsung temasya Sukan Sea.

Berita terbaru mengatakan RTM terpaksa membayar AS$10,000.00 (RM34,000) untuk mendapatkan hak untuk menyiarkan siaran langsung perlawanan bolasepak separuh akhir diantara Malaysia menentang Laos. Peminat-peminat bolasepak tempatan amat kecewa kerana tiada siaran langsung ketika pasukan bolasepak Malaysia menewaskan Thailand 2-1 tempohari. 

Situasi ini merugikan banyak pihak terutama kepada peminat yang tidak dapat berkongsi kemeriahan untuk menyaksikan perlawanan, pihak swasta yang banyak menabur wang untuk menaja kejohanan serta negara Laos sendiri yang tidak dapat mempromosikan negara mereka serta produk-produk pelancongan yang ada. Syarikat swasta yang membuat penajaan adalah syarikat-syarikat besar yang mana produk mereka juga dipasarkan dinegara-negara lain. Keadaan ini merugikan mereka kerana produk mereka tidak dapat dipromosikan secara meluas keseluruh negara Asean.

Kerajaan Laos juga pastinya mempunyai harapan untuk mempromosikan produk pelancongan mereka sebagai sebuah destinasi pelancongan di Asean. Saya pasti yang tidak ramai mengetahui tentang Laos dan melalui Sukan Sea kita boleh mendapat maklumat berhubung dengan negara tersebut.

Kesimpulannya disini, disebabkan pihak-pihak tertentu yang ingin mendapatkan untung besar melalui hak penyiaran, negara tuanrumah yang menerima padahnya. Ianya perlu dijadikan pengajaran buat negara-negara yang bakal menganjurkan Sukan Sea kelak.

Mohd Hisham Mohd Nor.

Doha, Qatar.

No comments: