Thursday, 17 December 2009

Qatar tuanrumah Piala Dunia 2022 ?

WorldCupBidder

Setelah gagal dalam bidaan untuk menjadi tuanrumah Sukan Olimpik, Qatar kini telah menubuhkan jawatankuasa untuk membida menjadi tuanrumah Piala Dunia 2022. Menurut sumber rasmi sekiranya berjaya, Qatar akan bakal menjadi negara pertama di bumi Arab yang menganjur bolasepak Piala Dunia, kejohanan yang paling berprestij itu.

Sebagai usaha tersebut, Jawatankuasa membida Piala Dunia 2022 telah memulakan langkah awal dengan menamakan 18 bekas pemain Qatar sebagai duta untuk tujuan melobi dikalangan negara-negara yang akan melakukan pengundian.

Bekas-bekas pemain ini adalah terdiri dari pemain yang pernah beraksi pada Kejohanan Piala Dunia bawah 20 tahun pada tahun 1981 yang menyaksikan Qatar mara ke perlawanan akhir.

Dalam satu kenyataan serta sumber dari Amerika Syarikat, Penganjuran Piala Dunia ini mampu memberikan pulangan yang lumayan dan ianya mampu memberi impak dalam ekonomi sehingga AS5 billion. Ianya juga dapat mewujudkan peluang sehingga 100,000 pekerjaan. Amerika Syarikat juga sedang giat untuk membida Piala Dunia 2018 atau 2022. Semoga Qatar berjaya dalam usaha untuk membawa sukan bolasepak terus gemilang dibumi Arab.

Mohd Hisham Mohd Nor.

Doha, Qatar.

No comments: