Friday, 15 January 2010

CDM Sukan Komanwel 2010

TanSriHalilSaya ingin mengucapkan tahniah kepada Y.Bhg. Tan Sri Abdul Halil abd. Mutalib, Presiden Persatuan Memanah Kebangsaan diatas perlantikan beliau sebagai Chef-de-Mission ke temasya Sukan Komanwel 2010 di New Delhi.

Beliau menggantikan Datuk Nadzmi Mohd Salleh yang menarik diri dari jawatan tersebut atas sebab-sebab kesihatan. Difaham Y.Bhg. Tan Sri telah pun dimaklumkan berita tersebut dan beliau telah menerima perlantikan tersebut menurut sumber dari Majlis Olimpik Malaysia.

Y.Bhg. Tan Sri Abdul Halil memang tidak asing bagi saya secara peribadi kerana beliau merupakan bekas Ketua Pengarah Kastam Malaysia 2000-2005. Saya juga sempat beberapa kali menemui beliau di beberapa majlis anjuran Majlis Sukan Negara.

Saya sangat percaya dengan kebolehan serta sifat kepimpinan yang ada pada beliau mampu memacu pasukan atau kontinjen Malaysia kearah kecemerlangan. Beliau pasti akan lebih sibuk dan tidak duduk diam ketika menjelangnya sukan komanwel nanti kerana ketika memimpin jabatan beliau mengamalkan kepimpinan MBWO atau management by walking around iaitu turun padang bagi melihat sendiri apa yang berlaku.

Saya berharap dengan perlantikan tersebut akan memberi sinar baru kepada kontinjen Malaysia nanti.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: