Sunday, 23 May 2010

12th Asian School Tenpin Bowling Championship 2010

Buat julung kalinya Kuala Lumpur akan menjadi tuan rumah kepada Kejohanan 12th Asian School Tenpin Bowling pada 5 hingga 12 Julai 2010 bertempat di Mega Lanes, Endah Parade, Seri Petaling Kuala Lumpur.

Persatuan Tenpin Bowling Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur(KLTBA) telah diberi kepercayaan untuk menganjurkan kejohanan bertaraf Asia ini. Pada tahun lepas kejohanan ini telah dihoskan oleh Hong Kong dan tahun ini giliran Malaysia untuk menjadi penganjur dan KLTBA akan memikul tanggungjawab ini serta memastikan persiapan berjalan dengan lancar.

Pada jumaat malam kelmarin, mesyuarat jawatankuasa penganjur telah diadakan di Bangsar dan ianya dipengerusikan oleh Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Seri Mohamad Noor bin Abdul Rahim selaku Presiden KLTBA merangkap Timbalan Presiden Kongres Tenpin Bowling Malaysia(MTBC).

Saya selaku Setiausaha Kehormat KLTBA telah dilantik sebagai Setiausaha Kejohanan dan akan memikul tugasan yang berat bagi memastikan seluruh jentera pengurusan kejohanan berjalan dengan lancar. Kejohanan ini mendapat kerjasama dari Kongres Tenpin Bowling Malaysia dari aspek teknikal.

Sebanyak 10 negara termasuk Malaysia telah mengesahkan penyertaan yang melibatkan 30 buah pasukan dan ianya merupakan penyertaan yang terbesar sejak tahun 2000. Negara yang menyertai adalah Australia, Kuwait, Hong Kong, Jepun, Korea Selatan, Thailand, Singapura dan Malaysia.

Setiap pasukan terdiri dari 2 pemain lelaki dan 2 pemain perempuan(Boys & Girls). Kelayakan had umur adalah maksimum 18 tahun dan mestilah seorang pelajar yang masih bersekolah atau di pusat pengajian.

Moga-moga penganjuran dapat dijalankan dengan baik serta mendapat kerjasama dari agensi-agensi yang berkaitan. Insyaallah saya akan menyebarkan lebih banyak maklumat berhubung dengan kejohanan ini dari masa ke semasa.

Mohd Hisham Mohd Nor.

1 comment:

Anonymous said...

adakah masih lagi berpeluang untuk menyertai pertandingan ini???