Saturday, 29 May 2010

Pasukan Pilihan - Brazil

Pasukan Brazil merupakan pasukan pilihan saya sejak Piala Dunia 1982 di Sepanyol. Ketika itu bintang-bintang terkemuka Brazil seperti Zico, Socrates, Oscar, Serginho, Falcao serta beberapa yang lain beraksi di Piala Dunia di Sepanyol.

Bintang-bintang yang sezaman dari pasukan lain seperti Paolo Rossi dari Itali yang menjadi penjaring gol terbanyak, Kevin Keegan, Glenn Hoddle dan Trevor Francis dari England, Harald Schmacher dan Karl Heinz Rummenigge dari Jerman Barat serta Diego Maradona dari Argentina telah mewarnai suasana meriah pada kejohanan Piala Dunia ketika itu.

Lagenda Pele juga menarik perhatian kepada pasukan ini kerana keajaiban yang ditunjukkan sehingga menjadi ikon bolasepak dunia hingga ke hari ini.

Pasukan Brazil merupakan negara yang terawal yang tiba Afrika Selatan bersama pasukan Australia dalam menghadapi cabaran Piala Dunia kali ini dan merupakan satu-satunya pasukan yang memburu kejuaraan ke-6 dalam edisi Piala Dunia ini. Pasukan Brazil pernah memenangi Piala Dunia sebanyak 3 kali iaitu pada tahun 1958, 1962 dan 1970,  telah membawa pulang terus Piala Jules Rimet dan di gantikan dengan Piala Dunia sekarang ini.

Hanya Brazil pasukan tunggal yang memenangi Piala Dunia sebanyak 5 kali diikuti Itali sebanyak 4 kali dan Jerman sebanyak 3 kali manakala Uruguay dan Argentina masing-masing 2 kali. England dan Perancis pula masing-masing pernah memenangi sekali Piala Dunia ini.

Walaupun kita tunggu dan lihat perkembangan Piala Dunia selama 1 bulan dan harapan agar Brazil dapat merangkul kejuaraan buat kali ke-6.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: