Sunday, 9 May 2010

Thomas & Uber Cup Finals 2010

Perlawanan akhir Proton-BWF, Thomas & Uber Cup 2010 akan berlangsung pada hari ini. Kejohanan ini berlangsung selama seminggu iaitu dari 9 hingga 16 Mei 2010. Malaysia menjadi tuanrumah untuk kejohanan pada kali ini dan sudah pasti ianya menjadi impian pasukan negara untuk merampas Piala Thomas yang menjadi gengaman pasukan China.

Sejak Piala Thomas diperkenalkan pada tahun 1948, hanya 3 buah negara iaitu China, Indonesia dan Malaysia pernah menjuarai piala yang berprestij itu. Pasukan China telah menggengam Piala Thomas sejak tahun 2004 di Jakarta, Jepun pada 2006 dan Jakarta pada 2008.

Persoalannya mampukah pasukan negara merampas Piala Thomas dari China yang mana kali terakhir negara memenanginya pada tahun 1992 di Kuala Lumpur. Selepas itu Malaysia mampu bertahan di tempat kedua iaitu pada tahun 1998 di Hong Kong dan 2002 di Guangzhou, China.

Kemelut BAM serta isu H1N1 menjadi cabaran kepada pasukan negara untuk menongkah cabaran Piala Thomas pada kali ini. Namun BAM mengambil langkah pantas dalam menanggani isu latihan di Stadium Putra Bukit Jalil yang menjadi venue perlawanan akhir Piala Thomas dan Uber tahun ini. Pemain diberi peluang untuk mendapatkan feel bermain di gelanggang tersebut yang merupakan advantage kepada pasukan tuanrumah.

Pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei telah bersedia mengharungi cabaran negara dan Lin Dan pemain nombor 2 dunia adalah musuh utama beliau pada kejohanan kali ini. Beliau mempunyai rekod yang baik apabila menentang Lin Dan di bumi sendiri dan harapan agar beliau dapat mengekalkan kecemerlangan itu.

Malaysia akan memulakan cabaran pertama menentang Nigeria pada hari ini. Saya mengucapkan Selamat Berjuang buat pasukan negara yang bakal mengharungi cabaran Piala Thomas dan Piala Uber.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: