Wednesday, 20 October 2010

Sasaran Emas di Sukan Asia ke-16 di Guangzhauo

Sukan Komanwel baru sahaja selesai dan kini tumpuan kepada Sukan Asia yang akan berlangsung di Guangzhaou pada bulan November nanti. Y.Bhg. Dato’ Zolkples Embong, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara bakal menggalas tugas sebagai Chef de Mission(CDM).

Pada Sukan Asia di Doha, Qatar pada Disember 2006 yang lalu, Kontinjen Malaysia melakar sejarah terbaik dalam penglibatan ke Sukan Asia dimana berjaya merangkul 8 pingat emas. Skuad tenpin bowling muncul pasukan yang paling cemerlang apabila berjaya mengutip 3 pingat emas dan 3 perak. Skuad squash pula mengutip 2 pingat emas manakala badminton, wushu dan perahu layar masing-masing menyumbang 1 pingat emas.

Mampukah Kontinjen negara memungut 9 pingat emas seperti yang disasarkan oleh Kementerian Belia dan Sukan sekaligus mengatasi rekod Sukan Asia di Doha. Segalanya akan terjawab pada bulan November nanti dan berdasar kepada pencapaian di Sukan Komanwel di New Delhi, Kontinjen Malaysia mampu meraih lebih dari 9 pingat emas. Ini berdasarkan beberapa sukan yang berpotensi untuk mendapt emas tetapi tidak dipertandingkan pada Sukan Komanwel dan salah satunya adalah tenpin bowling.

Skuad memanah berpeluang sekali lagi membawa pulang pingat emas dari Sukan Asia selepas tersungkur di Sukan Komanwel untuk mendapat sekurang-kurangnya satu pingat emas.Manakala malang buat skuad lawn bowl apabila ianya tidak dipertandingkan pada Sukan Asia kali ini. Kegagalan untuk mengutip pingat emas di sukan Komanwel seperti yang diharapkan masih menjadi igauan dan tidak berpeluang untuk menebus kehampaan.

Namun harapan kita adalah untuk melihat Kontinjen negara mencipta satu lagi sejarah negara dalam Sukan Asia.

Mohd Hisham bin Mohd Nor.

No comments: