Friday, 15 October 2010

Syabas buat Kontinjen Negara

Setinggi-tinggi tahniah buat Kontinjen Negara kerana beraksi dengan cemerlang pada Sukan Komanwel 2010 di New Delhi, India. Angka keramat 10 pingat emas tidak lagi relevan apabila kontinjen negara berjaya memunggut 12 pingat emas pada akhir temasaya tersebut.

Elaine Koon nama yang tidak diberi perhatian sepanjang temasya ini berlangsung telah mengubah suasana kem Malaysia apabila beliau merangkul emas yang kesepuluh buat negara dalam acara gelung gimrama.

Pungutan pingat yang melepasi sasaran ini turut dibantu oleh oleh acara-acara yang tidak dijangkakan. Malang buat skuad Lawn Bowl Kebangsaan kerana gagal meraih sebarang pingat emas dan hanya sekadar berpuashati dengan  dua pingat – perak dan gangsa. Sasaran 3 emas tidak menjadi dan Persatuan Lawn Bowl Kebangsaan perlu melakukan sesuatu untuk bangkit semula di persada antarabangsa.

Tahniah kepada Chef de Mission(CDM), Y.Bhg. Tan Sri Abdul Halil bin Abd. Mutalib, diatas kejayaan kontinjen yang dipimpinnya. Saya amat memahami dengan situasi beraksi di Kejohanan besar di peringkat dunia ini. CDM adalah merupakan insan yang paling resah ketika skuad beraksi kerana sasaran pingat yang diletakkan oleh MSN adalah merupakan satu beban yang perlu dipikul.

Debaran disetiap pertandingan yang sedang berlangsung sungguh menyeksakan dan saya sendiri pernah melihat seorang menteri yang begitu resah menanti keputusan untuk mendapatkan pingat emas. Beliau menyatakan “it is worst than my general election”, dan ramai dikalangan pegawai yang hadir juga menyatakan pendirian yang sama.

Tahniah kepada semua atlet, pegawai dan petugas yang sama-sama bertungkus lumus dalam menggerakan kontinjen Malaysia sebagai sebuah pasukan yang mantap. Semoga Komanwel yang akan datang iaitu 2014 di Scotland akan lebih cemerlang dan gemilang.

Mohd Hisham bin Mohd Nor.

No comments: