Tuesday, 2 November 2010

Tahniah buat Kelantan

Mungkin belum terlewat untuk saya ucapkan tahniah kepada pasukan Kelantan dan juga penyokongnya kerana berjaya menjadi juara Piala Malaysia dengan menumpaskan penyandang juara pasukan Negeri Sembilan 2-1.

Ternyata pasukan Kelantan mempamerkan permainan yang baik serta melakukan serangan bertubi-tubi ke kawasan Negeri Sembilan. Corak permainan Negeri Sembilan pula agak rapuh dengan ketumpulan di bahagian serangan sehingga menyebabkan Negeri Sembilan seolah-olah bermain untuk bertahan.

Ianya berbeza dengan permaian Negeri Sembilan sewaktu final Piala Malaysia 2009, di mana NS bermain dengan begitu pantas hingga berjaya memperolehi gol awal. Walaupun pada final yang lalu NS mengulangi sejarah memperoleh gol awal, namun ianya gagal dimanfaatkan oleh pemain.

Nampaknya seolah-olah benar teori yang diperkatakan ramai peminat bolasepak iaitu sewaktu NS menjurai Piala Malaysia 2009, ianya hadiah buat Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Mukhriz Tuanku Munawirt yang baru dilantik sebagai pemerintah negeri dan kali ini tibalah pula giliran pasukan Kelantan untuk menghadiahkan kemenangan kepada Sultan Muhammad V yang baru diistiharkan sebagai Sultan Kelantan.

Walaupun tewas, saya berharap agar NS dapat memperbaiki kelemahan yang ada serta bersedia menghadapi cabaran untuk tahun hadapan. Pasukan NS juga harus mengekalkan prestasi sebagai salah sebuah pasukan yang disegani dalam kancah persaingan Piala Malaysia.

Mohd Hisham bin Mohd Nor.

No comments: