Monday, 7 February 2011

Syabas atas usaha Kerajaan Malaysia

Saya mengucapkan tahniah kepada kerajaan Malaysia yang telah berjaya memindahkan sebahagian besar pelajar Malaysia di Kaherah, Mesir ke Jeddah, Arab Saudi sebelum diterbangkan ke Kuala Lumpur.

Pergolakan politik serta rusuhan yang kian meruncing di Mesir telah memberi kesan terhadap ekonomi dunia apabila harga minyak mentah melonjak hingga ke RM380 setong. Dengan mengambil jalan selamat, kerajaan telah membuat satu keputusan yang tepat dengan membawa pulang pelajar-pelajar Malaysia di sana demi menjaga keselamatan mereka.

Kelewatan membawa pulang pelajar ini telah dijadikan isu oleh sesetengah pihak yang mengambil kesempatan. Saya sendiri faham masalah yang dihadapi oleh kerajaan apabila berdepan dengan kerajaan di negara-negara arab yang terlalu banyak karenah birokrasi.

Saya mempunyai pengalaman yang sama apabila berada dibeberapa buah negara Arab yang mana kesemuanya mempunyai budaya yang sama. Sukar bagi kita untuk berdepan atau berurusan dengan mereka kerana mereka mempunyai tahap keegoan yang tinggi. Saya sendiri sering bertengkar dengan mereka kerana bangsa Arab ini sememangnya tidak mahu mengaku kalah  apabila melakukan kesilapan. Sebab itulah negara Arab ini sering bergolak dan bertelagah sesama bangsa sendiri.

Di Malaysia, apabila melihat plat kereta bernombor DC atau kereta diplomat, ianya akan diberi keistimewaan oleh penguatkuasa. Keadaan ini tidak berlaku di sana dan pengalaman saya menaiki kenderaan rasmi diplomat, ia dilayan seperti kenderaan biasa walaupun tertera plat diplomat.

Mereka (Arab) kadangkala mempunyai peraturan yang tidak konsisten, hari ini boleh, besok mereka kata tak boleh dan keadaan ini menyukarkan kita untuk berurusan dengan mereka.

Oleh yang demikian, saya faham akan kesukaran yang dihadapi oleh kerajaan Malaysia apabila berdepan dengan negara Arab, apatah lagi dengan kerajaan Mesir yang sedang bergolak.

Walaubagaimanapun, Ibu bapa harus bersyukur kerana anak-anak mereka diberi perhatian oleh kerajaan. Difahamkan segala kos ditanggung oleh kerajaan dan swasta yang mana jumlahnya agak besar. Semoga semuanya selamat pulang ke tanahair.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: