Monday, 7 March 2011

Belanja Berhemah

1. Tahun 2011 memperlihatkan pengurangan bajet dalam pembangunan sukan oleh Majlis Sukan Negara. Beberapa program dalam skuad kebangsaan tenpin bowling terpaksa diketepikan seperti program gemilang.

2.  Namun begitu pembangunan sukan perlu diteruskan walaupun berdepan dengan bajet yang begitu sempit. Skuad tenpin bowling kebangsaan perlu menunjukkan prestasi yang baik pada tahun ini agar ianya lebih baik dari tahun lepas.

3.  Zulmazran dan Siti Safiyah telah menghadiahkan 2 emas pada kejohanan Tenpin Bowling Komanwel pada bulan lalu dan ianya diharap dapat mencetuskan semangat dikalangan pemain lain untuk terus membawa kejayaan negara diperingkat antarabangsa.

4.  Sukan-sukan yang lain juga terpaksa berbelanja secara berhemah dan pada waktu yang sama memastikan program-program yang sedia ada tidak terjejas. Sudah pasti kerajaan akan menumpukan perhatian kepada sukan yang berprestasi tinggi dan juga sukan yang berpotensi besar untuk beraksi di Sukan Olimpik 2012 nanti.

5.  Semoga persatuan sukan kebangsaan dan negeri akan lebih berhemah dalam membelanjakan peruntukan yang doterima dari kerajaan dan dalam waktu yang sama atlet bekerja keras dalam mencapai kejayaan negara.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: