Tuesday, 1 March 2011

Kenangan Kejohanan Tenpin Bowling Komanwel ke-5

1. Malam tadi, pasukan dari Afrika Selatan telah meninggalkan Malaysia dengan penerbangan MH203 menuju ke Johannesburg. Afrika Selatan merupakan pasukan terakhir yang berlepas pulang setelah berakhirnya Kejohanan Tenpin Bowling Komanwel ke-5 pada hari Sabtu yang lalu.

2. Malaysia hanya mampu meraih 2 emas 3 perak dan 3 gangsa dan berada ditangga ketiga selepas England dan Singapura. Ternyata gelanggang sendiri tidak menjanjikan kejayaan namun apa yang dibanggakan adalah kejohanan ini berjaya dianjurkan dengan jayanya.

3. Saya sendiri amat berpuashati apabila melibatkan diri secara langsung dalam kejohanan ini dari awal para peserta tiba di lapangan terbang. Para pemain telah memberi kerjasama yang cukup baik disepanjang kejohanan.

4. Saya amat berterima kasih kepada jawatankuasa pengangkutan serta Majlis Sukan Negara yang telah banyak membantu melancarkan perjalanan atlet dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke pengginapan di Pyramid Tower Hotel, Sunway.

5. Terima kasih kepada pemandu Along, Yazid, Wadie, KJ, Najib dan Farouk yang telah banyak memberi kerjasama kepada saya dalam mengendalikan urusan pengangkutan kepada pemain.

6. Ketepatan waktu amat penting demi untuk menjaga imej negara di mata dunia. Di sepanjang proses ketibaan dan penghantaran pulang ke KLIA, semua berjalan dengan lancar tanpa berlakunya sebarang kelewatan. Keadaan ini yang membuatkan saya amat berpuashati.

7. Saya juga berterima kasih kepada rakan-rakan JKDM yang bertugas di Unit Khas Kawalan Penumpang di KLIA yang telah banyak membantu serta memberi kerjasama dalam menjayakan kejohanan ini.

8. Selepas ini, Kongres Tenpin Bowling Malaysia akan menganjurkan Kejohanan Terbuka Malaysia pada bulan Mei dan pemain-pemain profesional dari Amerika Syarikat seperti Ray Charles akan beraksi pada kejohanan ini.

9. Semoga kerjasama yang berterusan ini akan dapat membangunkan serta memajukan sukan di Malaysia.

Mohd Hisham Mohd Nor.

No comments: