Tuesday, 15 October 2013

INSPIRASI WAWASAN

Persatuan Inspirasi Wawasan Kuala Lumpur atau lebih di kenali sebagai Inspirasi Wawasan(IW) adalah merupakan sebuah pertubuhan yang berdaftar dengan nombor pendaftaran PPM-001-13052013. Inspirasi Wawasan sebagai badan bukan kerajaan atau NGO ini telah didaftar dengan rasminya pada 13 Mei 2013.

Matlamat utama Inspirasi Wawasan adalah memberi inspirasi kepada pelajar sekolah tentang kejayaan dan kecemerlangan dalam pendidikan. Fokus utama adalah tertumpu kepada pelajar-pelajar di peringkat sekolah menengah khususnya di luar bandar. Pelajar di luarbandar mempunyai peluang yang terhad untuk mendapatkan khidmat nasihat serta menyertai program motivasi. Lantaran dari itu, IW cuba mengenal pasti sekolah di kawasan luar bandar untuk mengadakan program inspirasi4u. Program inspirasi4u merupakan produk utama dalam menjenamakan Inspirasi Wawasan ke peringkat nasional.

Disamping itu, Inspirasi Wawasan juga mengadakan aktiviti kebajikan seperti program berbuka puasa dan memberi sumbangan kepada rumah anak yatim serta mengatur dan menganjurkan program lawatan sambil belajar untuk anak-anak yatim. Pihak Inspirasi Wawasan telah mengatur serta mengenalpasti rumah anak yatim yang baru serta kurang mendapat perhatian dari pihak tertentu.

Inspirasi Wawasan juga berperanan dalam mempromosi sukan-sukan tertentu dengan menganjurkan pertandingan. Sebagai contoh Ultra-Marathon agak asing kepada peminat sukan larian. Ia agak popular di Eropah dan Amerika yang mana pelari akan berlari sejauh 100 batu atau 100 km bagi satu tempoh masa yang ditetapkan.Beberapa sukan lain juga akan cuba diketengahkan dengan menganjurkan pertandingan di peringkat negeri dan kebangsaan.

Adalah menjadi harapan agar Inspirasi Wawasan mendapat kerjasama dan sokongan khususnya penajaan dari syarikat korporat dan orang perseorangan.

Pengerusi
Inspirasi Wawasan

No comments: