Thursday, 24 July 2014

CABARAN SUKAN KOMANWEL 2014 BERMULA

Upacara perasmian Sukan Komanwel 2014 edisi ke-20 di Celtic Park, Glasgow, Scotland telah disempurnakan oleh Ratu Elizabeth malam tadi. Penganjuran ini merupakan kali ketiga buat Scotland di mana penganjuran terdahulu adalah pada tahun 1970 dan 1986 di Edinburgh.

Kontinjen Malaysia di wakili 269 orang atlet dan pegawai. Malaysia hanya akan menyertai 14 daripada 17 jenis sukan. acara sukan yang akan disertai Malaysia ialah Akuatik(renang dan terjun), angkat berat, badminton, berbasikal, boling padang, gimnastik (artistik dan berirama), hoki, judo, menembak, olahraga, ping-pong, ragbi, skuasy dan tinju.

Apa yang menarik perhatian saya pada Sukan Komanwel edisi ke-20 ini adalah maskot Sukan Komanwel. Ianya bukanlah sejenis haiwan seperti yang lazimnya diamalkan di setiap penganjuran, tetapi ianya merupakan pokok bunga Thistle yang menjadi lambang Scotland dan ia dinamakan Clyde. Nama Clyde pula adalah inspirasi daripada nama sungai yang mengalir di sekitar Glasgow.

Pada Sukan Komanwel pada kali ini, Majlis Olimpik Malaysia(MOM) telah menetapkan sasaran tujuh emas dan ianya lebih rendah dari yang disasarkan ketika Sukan Komanwel di New Delhi(12 emas)

Saya tersentuh apabila melihat barisan hadapan kontijen Team Malaysia yang diwakili para atlet dengan memakai pakaian seragam pramugara dan pramugari Penerbangan Malaysia. Ianya sebagai simbolik kepada tragedi MH 17 baru-baru ini manakala bendera yang dibawa pula dikibarkan separuh tiang sebagai tanda penghormatan kepada mangsa yang terkorban.

Gambar: Institut Sukan Negara
Team Australia dan Great Britain dilihat sebagai kuasa besar dalam Sukan Komanwel ini. Perenang dari Australia, Alicia Coutts bakal mengegarkan pusat akuatik untuk meraih emas. Begitu juga dengan Mo Farah dari Great Britain dalam sukan olahraga perlu diberi perhatian bagi acara jarak jauh.

Saya mensasarkan kilauan emas buat Malaysia dalam acara Squash. Cabaran yang bakal dibawa oleh Datuk Nicol David sebagai status juara dunia sebanyak 7 kali dan pengalaman sebagai pemain nombor satu dunia mampu memberi saingan kepada pemain dari Great Britain.

Marilah kita sama-sama mengikuti perkembangan Sukan Komanwel yang berlangsung selama 11 hari ini. Sokongan kepada Team Malaysia agar mencapai sasaran 7 emas.

Hisham Nor.

No comments: