Wednesday, 30 July 2014

AIDIFITRI DISAMBUT DENGAN PENUH KEMESRAAN

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua rakan-rakan saya di mana jua anda berada,

Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini disambut dengan penuh kegembiraan oleh seluruh rakyat malaysia yang beragama islam. Hari Raya ini juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitrah dan Hari Lebaran bagi sesetengah masyarakat beragama islam di seluruh dunia. Di Indonesia, saudara kita di sana menyebutnya sebagai Hari Lebaran. 

Hari Raya Aidilfitri ini menandakan berakhirnya bulan ramadhan dan ianya menjanjikan suatu limpahan nikmat yang besar dan harus disyukuri oleh seluruh umat islam. Ianya merupakan satu nikmat besar yang menjadi asas kepada ciri-ciri pembangunan kemanusiaan dan sifat bersatu padu.

Hari Raya Aidilfitri adalah hari kemerdekaan iaitu hari pertama selepas Ramadhan di mana orang-orang beriman memperoleh kembali kebebasan diri dan kembali menikmati limpahan rezeki selepas sebulan menyerahkan jiwa raga mereka kepada Allah.

Keterujaan menyambut Aidilfitri bukan sekadar kemenangan selepas Ramadhan. Ianya juga dapat  mengukuhkan semangat persaudaraan dikalangan keluarga dan sahabat handai. Bak kata pepatah melayu yang jauh di dekat-dekatkan, yang dekat di rapat-rapatkan dan yang rapat di mesra-mesrakan.

Mungkin ada di kalangan adik beradik yang lama tidak berjumpa atas sebab-sebab kesibukan tugas atau pekerjaan. Hari Raya Aidifitri ini adalah merupakan platform yang terbaik dan setiap umat islam akan menggunakan masa bercuti panjang bertemu kaum kerabat yang telah lama tidak bertemu dan bertanya khabar. Duduk bersembang hingga ke lewat malam, pelbagai 1001 cerita yang hendak di kongsikan.

Di kampung-kampung, Ibu bapa dan adik-adik menanti kepulangan abang dan kakak untuk menyambut Aidilfitri bersama dan saya melihat aidilfitri sebagai pengukuhan dan penyatuan  tali persaudaraan. Inilah keindahan Hari Raya Aidilfitri. 

Maaf Zahir dan Batin,

Hisham Nor.

No comments: