Saturday, 19 July 2014

BELAJAR MENGHADAPI PERUBAHAN


Salam sejahtera buat rakan-rakan blogger,


Saya baru selesai membaca buku berjudul Who Moved My Cheese edisi Bahasa Melayu karya penulis bestseller Dr. Spencer Johnson. Edisi pertama buku ini dalam Bahasa Inggeris telah diterbitkan pada tahun 1998 dan ianya telah diterjemahkan dan diterbitkan dalam Bahasa Melayu oleh PTS Professional Publishing Sdn Bhd. 

Saya baru berkesempatan untuk membaca buku ini dan secara keseluruhannya banyak pengajaran yang diperolehi melalui buku ini. Ianya perlu dibaca oleh setiap insan yang percaya dan inginkan kepada perubahan dalam apa jua aspek seperti perubahan dalam kehidupan, pekerjaan dan sebagainya.

Who Moved My Cheese? adalah sebuah perumpamaan yang mendedahkan hakikat kehidupan. Keju adalah metafora bagi apa yang kita mahukan dalam hidup, sama ada berkaitan dengan pekerjaan, perhubungan, wang, kesihatan mahupun ketenangan fikiran.

Beberapa aspek penting yang diketengahkan iaitu supaya kita belajar menghadapi perubahan, supaya kita tidak begitu stress di tempat kerja atau pun dalam kehidupan.

Watak-watak yang di pamerkan pula banyak berkisar kepada kisah kehidupan masyarakat masa kini yang penuh dengan keegoan serta pelbagai kepercayaan dan perasaan. Budaya selesa (comfort zone) telah menjadi sebati dalam kehidupan masa kini dan melalui perumpamaan yang diberi menunjukkan sesiapa yang tidak mahu berubah maka ia akan ketinggalan. Mereka yang cepat bertindak dan melakukan perubahan akan bergerak jauh kehadapan. 

Perubahan dapat membawa kita ke tempat baru dan lebih baik, walaupun kita mungkin waswas ketika itu. Secara kesimpulannya, buku ini mudah untuk di baca dan ianya mampu memberi kesedaran kepada kita semua betapa pentingnya melakukan perubahan dalam diri kita dan tidak statik.

Hisham Nor.

No comments: