Saturday, 30 August 2014

SEMANGAT KEMERDEKAAN

1.  Malaysia akan menyambut hari kemerdekaan ke 57 pada 31 ogos 2014. Apa yang menarik tema hari kemerdekaan pada tahun ini iaitu Malaysia...Disini Lahirnya Sebuah Cinta yang merupakan petikan dari lagu allahyarham Sudirman Hj Arshad dalam album Warisan.

2.  Tahun ini merupakan tahun yang menyedihkan buat seluruh rakyat Malaysia kerana beberapa insiden atau kejadian yang menyayat hati berlaku tanpa di duga. Kehilangan MH 370 sewaktu melakukan penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada awal tahun telah merentap dan menyentap perasaan seluruh rakyat di tanahair. Sehingga hari ini kehilangannya menjadi misteri dan misi pencarian masih tetap diteruskan.

3.  Belum reda dengan kehilangan MH 370, negara sekali lagi dikejutkan dengan kejadian yang tidak di duga sama sekali iaitu pesawat Penerbangan Malaysia MH 17 yang telah terhempas di Wilayah Ukraine dipercayai ditembak oleh peluru berpandu sewaktu melakukan penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur dan telah mengorbankan  298 penumpang termasuk  43 rakyat Malaysia.

4. Apakah ertinya Kemerdekaan ke-57 ini? Malaysia...Disini Lahirnya Sebuah Cinta dipilih sebagai tema hari kemerdekaan pada tahun ini. Apakah mesej yang ingin disampaikan oleh pucuk pimpinan negara di saat negara ditimpa pelbagai musibah. Adakah jatidiri rakyat Malaysia ini sudah cukup untuk bersatu dan adakah rakyat Malaysia telah bersedia untuk menggamit cita-cita mendepani kelok mencapai negara maju.

5. Seperti yang saya tulis dalam entri sebelum ini, kita hanya menyebut cintakan negara, tetapi pada hakikat penghayatannya adalah begitu nipis sekali.

6.  Saya masih ingat ketika berada di Kota Bangkok pada tahun 2007 sewaktu menyertai temasya Sukan SEA. Ketika berjalan dan menaiki skytrain untuk menuju ke pusat membeli belah MBK, secara tiba-tiba rakyatnya yang sedang sibuk berjalan berhenti seketika dan rupanya mereka menghormati lagu kebangsaan yang berkumandang melalui corong speaker di setia sudut. Ianya menjadi amalan iaitu lagu kebangsaan akan dimainkan pada jam 7 malam setiap hari. Inilah contoh rakyat yang taat setia kepada raja dan negara. Dalam erti kata lain, semangat cintakan tanahair.

7.  Perutusan hari kemerdekaan oleh Y.A.B Dato’ Sri Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia menggariskan 3 amanat penting iaitu-
  a.  Mengukuhkan soladariti rakyat Malaysia untuk berdepan dengan kedukaan.    
     Seluruh rakyat Malaysia bersatu dan bersama dalam menghadapi kedukaan  
      seperti kejadian MH 17.
b.  Memupuk keyakinan untuk mampu mencapai apa jua cita-cita sebagai   
     sebuah negara bangsa. Cita-cita yang membawa negara kea rah  
     kecemerlangan
c. Mewariskan sebuah Malaysia yang makmur lagi sejahtera. Walauapapun ujian  
    melintang, terus mara kedepan untuk anak dan cucu. Rakyat Malaysia sama- 
    sama berusaha gigih menggapai kejayaan.

Oleh itu, marilah kita semarakkan semangat kemerdekaan dengan mengibarkan jalur gemilang. Panji negara berkibar gemilang di negara kecil yang berjiwa besar. Mengukuhkan ikatan dan merealisasikan impian, Selamat Hari Kemerdekaan.


Hisham Nor.

No comments: