Monday, 6 April 2015

ERA GST

1.  Tepat jam 12.00 tengah malam, 1 April 2015 bermula era baru dan Sistem Pecukaian Negara. Cukai Barang dan Perkhidmatan atau lebih dikenali sebagai GST mula berkuatkuasa di seluruh negara.

2.  Setelah 10 tahun berlalu, akhirnya menjadi kenyataan apabila kedai atau premis yang telah berdaftar diseluruh negara melaksanakan GST. Cadangan pelaksanaan telah lama dibincangkan dengan peniaga dan masyarakat. Pembentangan bajet negara pada Oktober 2014, Y.A.Bhg. Tun Abdullah Badwi pada ketika itu Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan pelaksanaan GST pada 1 Januari 2014. Namun hasrat tersebut ditangguhkan dengan alasan untuk memberi ruang dan masa kepada golongan peniaga untuk memahami dan bersedia menghadapi GST.

3.  Pada hari pertama pelaksanaan, ramai dikalangan rakyat yang keliru kerana mereka belum membiasakan diri dengan sistem percukaian ini. Namun ianya hanya bersifat sementara kerana keadaan akan menjadi stabil untuk tempoh beberapa bulan akan datang.

4.  Ada dikalangan peniaga yang tidak menjangka, kerajaan akan meneruskan hasrat melaksanakan GST kerana mereka mengharapkan agar kerajaan menangguh atau membatalkan cadangan melaksanakan GST.

5.  Ini adalah kerana bantahan yang dilakukan oleh pertubuhan bukan kerajaan atau NGO semakin hangat sehingga mengadakan demo di Pejabat Kastam, Wilayah Persekutuan tempohari. 

6.  Sehubungan dengan itu, ada dikalangan peniaga yang menanti di saat akhir untuk mendaftar walaupun tarikh pendaftaran GST telah ditutup. Peniaga yang mendaftar selepas tarikh pendaftaran ditutup akan dikenakan kompaun sehingga RM15,000.

7.  Isu yang hangat diperkatakan pada hari pertama adalah peniaga menaikkan harga dengan sewenang-wenangnya. Walaupun mereka tidak mendaftar dan tidak mempunyai nombor pendaftaran GST, peniaga mengenakan GST keatas pengguna.

8.  Isu top-up kad pra-bayar juga merupakan isu yang hangat dimana sebelum ini untuk top-up bernilai RM10.00, pengguna hanya membayar RM10.00 sahaja tetapi selepas GST mereka dikenakan sebanyak RM10.60. 

9.  Di harap penguatkuasaan oleh agensi terlibat perlu digandakan bagi mengatasi masalah dan isu yang dibawa oleh pengguna. Pengguna ingin melihat penguatkuasaan yang tegas dan tindakan yang berat dikenakan kepada peniaga yang melakukan kesalahan.

HISHAM NOR.

No comments: